Hier heeft Compact Gewerkt: bedrijfscoaching bij disbalans

Dit speelt er:

Een financieel adviesbureau wordt overgedragen van vader op zoon. De zoon gooit het roer om in de bedrijfsvoering, van kwaliteit boven alles, naar transformationeel leiderschap. De vader is het hier niet mee eens, het moet weer worden zoals hij en zijn vader handelden, als transactionele leiders: men moet doen wat er opgedragen wordt, er wordt vanuit macht leidinggegeven. Op de werkvloer ontstaat na de overgang een onveilig gevoel waardoor onrust, druk, spanning, stress en ziekteverzuim onder het personeel toenemen.

Gevolg: Ruzie tussen vader en zoon. De zoon meldt zich ziek en is het schip wordt koersloos. Omdat wij al meerdere jaren de verzuimbegeleiding voor hen verzorgden, zagen wij direct dat er hier meer mis ging dan alleen een overspannen bedrijfsleider.

Met bedrijfscoaching naar de oplossing

Doordat, na het uitvallen van de zoon, de vader weer de leiding krijgt, gaat er weer andere wind waaien. Wisselend en onduidelijkheid in leiderschap lijkt de voor de hand liggende oorzaak. Te snel veranderen en daarop volgt protest. Maar is dat wel zo?

Wij hebben in deze situatie met onze eigen onderzoeksmethodiek direct het knelpunt boven tafel gekregen. Wat is hier gaande? Uit het onderzoek blijkt dat zowel vader als zoon ervaren dat zij veel hebben gegeven, maar niets hebben gekregen van de ander en ervaren hierdoor onrecht. Ze zijn elkaar kwijtgeraakt en zijn boos op elkaar. Er ontstaat een patstelling en men kan niet meer voor of achteruit.

Op basis van deze constatering zijn we coaching gestart om de balans te herstellen. Binnen 3 maanden zijn vader en zoon 180 graden gedraaid en kunnen ze weer samen door één deur. Dit hebben we in slechts 6 coachgesprekken kunnen bereiken.

Het resultaat

Tijdens dit proces is gewerkt aan verantwoordelijkheid, autonomie en respect. Door de dialoog aan te gaan tussen vader en zoon is constructieve samenwerking mogelijk geworden en is er weer krediet naar elkaar opgebouwd.

De zoon mag en kan nu in de rol van bedrijfsvoerder eigen keuzes maken. Vader heeft geaccepteerd dat hij taken kan afbouwen en zal meer overleggen en helpen in plaats van opleggen en boos worden. Vader doet een stap terug en geeft pas advies als erom wordt gevraagd. De emotionele balans is hersteld en vader kan weer vader zijn en zoon weer zoon.

Door deze positieve flow keert de rust bij medewerkers terug, daalt het ziekteverzuim en kan er weer aan de toekomst gewerkt worden.

Benieuwd naar meer cases? Lees:

Compact Werkt ook voor u

Herkent u zich in de bovenstaande situatie? Merkt u ook dat er in uw bedrijf sprake is van een disbalans in de rolverdeling in of bedrijfsvoering?

Dan gaan wij graag met u in gesprek over bedrijfscoaching. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.