Burn-out preventie

Burn-out preventie: vroege signalering en aanpak

Psychische klachten beslaat zo’n 70% van alle verzuim. En 1 op de 6 medewerkers heeft last van mentaal en of burn-out gerelateerde klachten. Als deze klachten genegeerd of niet herkend worden, loopt een groot deel van uw personeel dus kans op langdurig uitval. Voor niemand prettig!

Compact Werkt helpt bedrijven om mogelijke burn-outs te signaleren bij medewerkers en hen te coachen naar beter functioneren.

``Na burn-out volgt een lang hersteltraject. Daarom is vroegtijdige herkenning essentieel``

Hoe signaleert Compact Werkt een burn-out?

Iedereen heeft wel eens last van hoofdpijn, maar dit kan ook een vroegtijdig signaal zijn van een burn-out. Compact Werkt helpt u aan inzicht in de mentale gezondheid van uw medewerkers. Een korte vragenlijst die medewerkers invullen is hierbij het startpunt.

Uit deze “simpele” vragenlijst komen belangrijke resultaten. We kunnen hiermee namelijk driekwart van het psychisch verzuim voorkomen! In deze vragenlijst vragen we medewerkers of ze bepaalde klachten ervaren, hoe ze zich voelen in bepaalde situaties en hun mening over bepaalde standpunten.

Een burn-out ontstaat namelijk niet alleen door werkstress, maar ontstaat ook door spanningen in de privésfeer of onverwerkte zaken. Ook ontwikkelingen in de maatschappij zorgen dat we altijd “aan” staan en geen rust krijgen, zogenoemde techno stress. Vaak is het de combinatie van die 3 factoren (werk, privé, maatschappij) die zorgen dat het iemand teveel wordt. Niet alleen volwassenen kunnen een burn-out krijgen, ook bij jongeren komt het voor.

De medewerkers waarbij wij kans op een burn-out signaleren, bieden we coaching aan om uitval door mentale klachten te voorkomen. De oorzaak kan op de werkvloer liggen, maar dit hoeft niet. Met coaching wordt dit achterhaald en wordt de medewerker geleerd om met zijn of haar situatie om te gaan.

PAGO

Wat zijn signalen van een burn-out?

Een burn-out wordt veroorzaakt door stress en overspanning en kent vele uiteenlopende symptomen, die in verschillende verhoudingen voor kunnen komen en per persoon kunnen verschillen. Daardoor worden symptomen vaak niet herkend. Wanneer een burn-out bereikt is volgt een lang hersteltraject. Daarom is vroegtijdige herkenning essentieel.

Als werkgever is het belangrijk dat u zich realiseert dat de oorzaak van deze overspannenheid heel uiteenlopend kan zijn. Dit kan werkstress zijn, maar ook de persoonlijke omgeving, fysieke inspanning, leefomstandigheden thuis, sociale problemen, of persoonlijke eigenschappen zoals perfectionisme, een negatief zelfbeeld of onzekerheid.

Net zoals de oorzaken, zijn de signalen ook heel uiteenlopend. Deze kunnen zich uiten in het gedrag van de persoon, maar ook in fysieke klachten. Al deze klachten op zich hoeven niet een burn-out te betekenen. Maar meerdere “vage klachten” zijn zeker een aanleiding om dit te onderzoeken.

Herkent u onderstaande signalen bij uw medewerkers?

Met coaching de juiste weg inslaan

Het voordeel voor de werkgever

Burn-out preventie zal iedereen hopelijk als een goed idee in de oren klinken. Maar we zetten ons burn-out preventie traject graag nog wat kracht bij.

  • De vragenlijst kan door medewerkers in 10 tot 20 minuten worden uitgevoerd
  • Is een prima middel om te voldoen aan de wettelijke PAGO
  • De vragenlijst is gebaseerd op wetenschappelijk onderbouwde indicatoren
  • Burn-outs kunnen een jaar van tevoren gesignaleerd worden
  • Een gemiddeld coachingstraject duurt veel korter dan de gemiddelde burn-out herstelperiode
  • Door deze signalering gaat uw verzuimpercentage omlaag

``Iedereen heeft het recht om lekker in zijn vel te zitten op het werk.``

Waarmee kunnen wij u helpen?

Onze diensten zijn landelijk beschikbaar

Naast in ons hoofdkantoor in Leeuwarden, staan onze medewerkers landelijk klaar om u verder te helpen. Kies hiernaast een locatie.
Wij staan u graag te woord!

null