Wat is een werkervaringsplek?
Een werkervaringsplek is vaak onderdeel van een Spoor 2 traject. Na een jaar ziekte, worden re-integratiemogelijkheden buiten de organisatie verkend. Met de werknemer wordt onderzocht wat de mogelijkheden qua belastbaarheid zijn en waar interesses aansluiten.
Soms vormt vrijwilligerswerk nog een tussenstap, waarbij in het tempo van de werknemer, de belastbaarheid wordt opgebouwd. Hierna kan gezocht worden naar een werkervaringsplek. De organisatie die de werknemer deze werkervaringsplek aanbiedt, wordt ook wel de “inlener” genoemd.
Een werkervaringsplek biedt werknemers de kans om te ontdekken of een bepaalde functie aansluit bij de voorspellingen vanuit de spoor 2 begeleiding. Er zijn geen verwachtingen van de inlener aan de werknemer. Het doel van de werkervaringsplek is om op een laagdrempelige en vrijblijvende manier te wennen aan een werkritme, een nieuwe functie te verkennen en te ontdekken of de verwachtingen over belastbaarheid kloppen. Een werkervaringsplek duurt doorgaans 6 tot 8 weken, of in sommige gevallen iets langer.
Het vervolg na de werkervaringsplek
Na de werkervaringsplek is afgerond, bespreken wij samen met de werknemer hoe het traject is bevallen. Was het leuk, nuttig, goed vol te houden of misschien best nog wel pittig? Aan de hand hiervan worden de volgende stappen in Spoor 2 besproken. Misschien volgt er meer coaching, training of een andere werkervaringsplek.
Als de werkervaringsplek goed is bevallen, dan kan detachering mogelijk als volgende stap ingezet worden. Soms wordt de werkervaringsplek ook opgevolgd met een arbeidscontract en is daarmee het Spoor 2 traject ook succesvol afgerond!