Lean management in HR en verzuim

Het recept voor beter samenwerken op de werkvloer: de relationele grondwet

Het recept voor beter samenwerken op de werkvloer: de relationele grondwet

Heeft u ooit het gevoel gehad dat er iets ontbreekt in de manier waarop we samenwerken op de werkvloer? Dat ondanks alle inspanningen, echte verbinding en begrip zoek lijken?

Stelt u zich eens voor: een werkomgeving waar elke stem telt, waar wederzijds respect en eerlijkheid geen mooie woorden zijn maar de basis van elke interactie. Klinkt als een utopie? Misschien. Maar ik heb ontdekt dat het mogelijk is. En het mooie is, ook voor uw organisatie is het binnen handbereik.

Ik wil u graag meenemen in de theorie die ook uw werkplek kan veranderen naar een plek waar iedereen zich kan laten horen en begrepen voelt.

Lees snel verder ▼

Goed samenwerkende teams ontstaan niet toevallig! Zij houden zich aan deze voorwaarden.

De relationele grondwet van Nagy

Deze theorie is de relationele grondwet, ontwikkeld door psychiater Ivan Boszormenyi-Nagy. Ontwikkeld voor psychotherapie, contextuele therapie en familietherapie, maar ook erg waardevol voor op de werkvloer. Want waar elke hippe tech-startup zichzelf een familie noemt tegenwoordig, hebben ze wel een beetje een punt.

Want ook werkrelaties zijn gebaseerd op respect, verantwoordelijkheid en autonomie, de principes die volgens Nagy aan de basis van een prettige relatie staan. Het gaat op de werkvloer namelijk niet alleen gaat om wat we doen, maar vooral om hoe we met elkaar omgaan.

Door deze principes toe te passen, creëren we een cultuur van wederzijds respect en begrip, wat leidt tot effectieve en positieve samenwerking, die uiteindelijk ook leidt naar hogere werknemer- en klanttevredenheid, minder verloop, minder uitval en betere bedrijfsresultaten.

Hoe kunt u dit toepassen op de werkvloer?

Leiderschap, dat van u, managers en leidinggevenden, is van cruciaal belang voor het succes van uw organisatie. Het is meer dan alleen beslissingen nemen, maar ook communiceren, verbinden en inspireren.

Wijzelf en onze klanten hebben ervaren dat werken met de relationele grondwet, een perfecte leidraad is voor het opbouwen van gezonde en duurzame (werk)relaties. Dat ziet er als volgt uit:

  1. Respect: In een relatie gebaseerd op respect, worden de behoeften en rechten van beide partijen serieus genomen en erkend.
  2. Verantwoordelijkheid: Dit houdt in dat iedereen zich bewust is van de consequenties van diens acties, en bereid is om hier verantwoordelijkheid voor te nemen.
  3. Autonomie: Iedereen mag zijn of haar eigenlijk keuzes maken en beslissingen nemen. Dit is cruciaal voor zelfwaarde.

Wanneer iedereen in een team te allen tijde gerespecteerd wordt, verantwoordelijkheid voelt en beslissingen mag maken, voelt iedereen de mogelijkheid om te groeien en durven ze die ook te nemen.

Ik zal u een geheimpje vertellen: dat wij deze principes toepassen in ons verzuimproces, is één van de belangrijkste redenen voor ons succes en buitengewoon goede beoordelingscijfers. We behandelen uitgevallen medewerkers met respect en tonen begrip voor hun (vaak complexer dan gedachte) situatie. Maken uw werknemers en leidinggevenden (weer) verantwoordelijk voor hun keuzes en daden.

Ook opzoek naar betere samenwerking?

Nu u een beter beeld heeft van wat de relationele grondwet inhoudt en wat het voor uw werkvloer kan betekenen, nodig ik u uit om de stap te zetten naar deze flow die voor u het verschil gaat maken.

Bent u geïnteresseerd in wat deze theorie voor uw organisatie kan betekenen? Neem dan contact op met Compact Werkt. Middels teamcoaching kunnen we de fundamenten leggen voor een werkomgeving waar iedereen zich gewaardeerd voelt en waar samenwerking de sleutel is tot succes.

Waarmee kunnen wij u helpen?