Psychosociale arbeidsbelasting: uw beleid op orde

Psychosociale arbeidsbelasting: uw beleid op orde

30% van het psychisch verzuim heeft te maken met psychosociale arbeidsbelasting door pesten, (seksuele) intimidatie, agressie, discriminatie of te hoge werkdruk. Het is daarom verplicht om een PSA-beleid op te stellen ter bescherming van uw medewerkers. Compact Werkt biedt u een goede en eenvoudige manier om dit voor uw medewerkers te regelen.

``De Compacte aanpak biedt voor iedereen profijt``

Wat is psychosociale arbeidsbelasting?

Psychosociale arbeidsbelasting is de impact van stress en sociale interacties op de geestelijke gezondheid van werknemers. Psychosociale arbeidsbelasting ontstaat bijvoorbeeld door factoren zoals hoge werkdruk, discriminatie, conflicten, pesten, agressie en seksuele intimidatie. Dit zijn serieuze zaken die van invloed zijn op iemands mentale en emotionele welzijn op de werkplek en kunnen leiden tot problemen zoals stress, burn-out en depressie.

Het is daarom van belang voor het welzijn van medewerkers dat er voorzorgsmaatregelen worden genomen om psychosociale arbeidsbelasting zoveel mogelijk te voorkomen en op te lossen. Dit wordt doorgaans vastgelegd in het beleid voor psychosociale arbeidsbelasting als onderdeel van de RI&E.

Doe binnen enkele minuten de zelfscan van de overheid om om te controleren of uw beleid voor psychosociale arbeidsbelasting op orde is.

Een PSA-beleid is verplicht

Artikel 1 van de Arbowet beschrijft het doel van de wet, namelijk het bevorderen van goede arbeidsomstandigheden voor werknemers en het beschermen van hun gezondheid en veiligheid op de werkplek. Het artikel benadrukt de verantwoordelijkheid van werkgevers en werknemers om samen te werken om een veilige en gezonde werkomgeving te creëren en risico’s te voorkomen of te beperken.

Hiermee legt dit artikel de basis voor de verplichtingen en verantwoordelijkheden die in de rest van de Arbowet worden gespecificeerd, zoals het opstellen van een RI&E en het hebben van een preventiemedewerker binnen de organisatie.

Beleid tegen psychosociale arbeidsbelasting geregeld

Het begrijpen en aanpakken van psychosociale arbeidsbelasting is belangrijk om een gezonde en ondersteunende werkomgeving te bevorderen en het welzijn van werknemers te waarborgen.

Compact Werkt neemt u het werk uit handen met slechts enkele stappen:

  1. Wij nemen uw huidige beleid onder de loep
  2. Stellen een plan op om normen en waarden in uw organisatie te stroomlijnen
  3. Werken een PSA-beleid en klachtenprocedure uit waarmee u aan de Arbowet voldoet
  4. Stellen een (extern) vertrouwenspersoon voor uw medewerkers aan

Een PSA-beleid opstellen mág u zelf doen, maar door dit uit te besteden aan de experts van Compact Werkt, weet u dat u aan de regels voldoet. Bovendien is het snel geregeld. Naast het opstellen van beleid helpen we u ook met het uitdragen van normen en waarden die voor uw organisatie belangrijk zijn.

Ook stellen we een vertrouwenspersoon aan. Dit kan een medewerker binnen uw organisatie zijn, waarbij wij zorgen dat deze persoon de juiste handvatten krijgt voor deze taak, of we stellen een vaste, externe, professionele vertrouwenspersoon aan waar uw medewerkers terecht kunnen.

PSA beleid geregeld door Compact

Wilt u uw beleid voor psychosociale arbeidsbelasting snel en goed geregeld hebben? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of offerte. Compact Werkt staat in heel Nederland voor u klaar.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Onze diensten zijn landelijk beschikbaar

Naast in ons hoofdkantoor in Leeuwarden, staan onze medewerkers landelijk klaar om u verder te helpen. Kies hiernaast een locatie.
Wij staan u graag te woord!

null