RI&E zelf opstellen of niet?

RI&E Zelf Opstellen: prima, of toch niet?

De Risico-Inventarisatie & -Evaluatie (RI&E) is een belangrijk document wanneer het gaat om de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Dit wettelijk verplichte document helpt bij het identificeren, evalueren en aanpakken van werkgerelateerde risico’s. Maar een goede RI&E levert je ook nog eens minder verzuim op!

De RI&E zelf opstellen is iets wat werkgevers soms overwegen, maar past dat bij uw bedrijf?

Voordelen van Zelf een RI&E Opstellen

Een RI&E mag u zelf opstellen. De volgende factoren maken het aantrekkelijk om dit in eigen beheer uit te voeren door uzelf of één van uw personeelsleden, bijvoorbeeld door uw preventiemedewerker. Het Steunpunt RI&E heeft een goed overzicht van hulpmiddelen om een RI&E op te stellen.

Kostenbesparing

Zelf een RI&E opstellen kan een voordelige keuze zijn, door de besparing op de kosten van externe adviseurs. Een aantrekkelijk voordeel voor kleinere ondernemingen met beperkte budgetten.

Bewustzijn van werknemers

Door intern de RI&E te verzorgen, betrekt u uw team direct bij het veiligheids- en gezondheidsproces, wat leidt tot een groter bewustzijn van de risico’s en behoeften binnen uw organisatie.

Flexibiliteit

Het in eigen hand nemen van de RI&E biedt de vrijheid om het proces naar eigen inzicht in te vullen. Handig als u te maken heeft met bijvoorbeeld sterk wisselende drukte.

Branche-RI&E

Mogelijk bent u onderdeel van een sector die een branche-RI&E heeft gemaakt en eventueel heeft laten toetsen. Door hier gebruik van te maken heb je al een goede basis en kun je moeite besparen.

Nadelen van Zelf een RI&E Opstellen

Het zelf opstellen van de RI&E is mogelijk, maar niet altijd haalbaar of praktisch. De volgende redenen kunnen u doen besluiten om het toch uit te besteden.

Gebrek aan expertise

Een groot nadeel van het zelf opstellen van een RI&E is het potentiële gebrek aan gedetailleerde kennis over specifieke wetgeving en risicobeheersing, wat kan leiden tot een RI&E die niet voldoet aan de standaarden met alle gevolgen van dien (zoals een boete van de Arbeidsinspectie).

Tijdsinvestering

Het zelfstandig opstellen van een RI&E vergt een aanzienlijke tijdsinvestering, die de werknemer(s) die deze taak toebedeeld krijgt, niet kan besteden aan diens eigen taken. Bovendien is het aannemelijk dat u veel langer bezig bent dan een gespecialiseerd bedrijf.

Missende onderdelen

Zonder gespecialiseerde kennis is er een hogere kans dat bepaalde risico’s over het hoofd worden gezien in het document, of dat niet de meest geschikte aanpak wordt gekozen om het risico te verminderen.

Verplichte toetsing

Voor bijna alle werkgevers is het wettelijk verplicht de RI&E te laten toetsen door een gecertificeerde deskundige, wat alsnog externe expertise noodzakelijk maakt. Op deze pagina kunt u zien of dit voor u geldt.

transitievergoeding

En het updaten van de RI&E, kan ik dat zelf?

Het is verplicht om de RI&E up to date te houden, al is er geen verplichting over hoe vaak dit moet. Wanneer er grote veranderingen in het bedrijf zijn (zoals nieuwe activiteiten of machines, veranderingen in processen of een fusie/verhuizing) is het dus noodzakelijk om ook de RI&E te herzien.

Elke 3 herzien is een goed uitgangspunt, los van grote veranderingen. Bijvoorbeeld omdat een verzekeraar altijd zal vragen naar een actuele RI&E (<3 jaar) wanneer u een zakelijke claim wilt indienen.

Voor het updaten van de RI&E gelden dezelfde voor- en nadelen als het opstellen van de RI&E.

Voorkom dubbel werk: laat uw RI&E opstellen door Compact Werkt

Het zelf opstellen van een RI&E is mogelijk, maar vraagt wel bijzonder veel inspanning voor iemand die hier niet dagelijks mee bezig is. Daardoor kan het zijn dat de benodigde tijd nauwelijks opweegt tegen de kosten, zeker als het rapport eerst wordt afgekeurd en herzien moet worden. Uitbesteden is dan vaak voordeliger

Compact Werkt biedt een professionele oplossing die uw organisatie niet alleen helpt voldoen aan wettelijke eisen, maar ook een veilige en gezonde werkomgeving garandeert. Bovendien is Compact Werkt expert op het gebied van preventie, wat u ook in uw RI&E extra voordelen op kan leveren.

Waarmee kunnen wij u helpen?