week van de werkstress 2025 sociale veiligheid

Week van de Werkstress 2025: sociale veiligheid

Sociale veiligheid is helaas niet overal vanzelfsprekend

Van 11 t/m 15 november is het weer de Week van de Werkstress. Het belang hiervan wordt namelijk vaak onderschat. Het aantal ziekmeldingen door stressklachten is de afgelopen 5 jaar namelijk met 30% gestegen!

Reden genoeg om op de werkvloer het gesprek hierover te openen. Maar hoe doe je dat? Er zijn gelukkig veel tools die je hiermee helpen.

``Vaak onderschat men de impact van hun gedrag.``

Dat komt bij ons toch niet voor?

Ook bij Compact wordt er regelmatig een beroep gedaan op onze vertrouwenspersoon. Werknemers kunnen zonder tussenkomst van hun werkgever of van ons, contact opnemen en veilig hun zorgen en problemen delen.

Vaak is er sprake van gedrag wat ongemerkt steeds een beetje verergerd. Er is dan een doorbraak van de trend nodig, bijvoorbeeld een nieuw paar ogen wat dit opmerkt en actie durft te ondernemen. Twee praktijkvoorbeelden:

“In een bedrijf was sprake van een verbaal agressieve en intimiderende leidinggevende die ook nog eens er een handje van had om mensen ongewenst aan te raken. Dit werd in dit bedrijf eigenlijk al jaren lang gewoon gevonden. ‘Hij is nou eenmaal zo.’ Na een melding zijn de gesprekken op gang gekomen met de leidinggevende en de directeur en zijn er ogen geopend. Vervolgens zijn er afspraken gemaakt en is het gedrag gestaakt.”

“Klanten van een bedrijf hebben zich beklaagd over een medewerker die verantwoordelijk was voor een productielocatie. De medewerker handelde buiten het zich van de werkgever. Hij was grofgebekt, verbaal agressief, en gaf klanten een onveilig gevoel waardoor ze niet meer naar de locatie wilden. In gesprek met de werknemer, bleek hij privéproblemen te hebben die hun doorslag hadden op zijn gedrag op het werk. Middels coaching, begrip en afspraken hebben we ervoor kunnen zorgen dat de problemen werden opgelost.”

Aan de slag met sociale veiligheid

Val niet in een valkuil door te denken dat het bij u wel goed zit! Open het gesprek, in het beste geval is er weinig aan de hand en misschien komt u er achter dat er meer speelt dan u denkt.

Op de site van de Week van de Werkstress vindt u een toolkit sociale veiligheid waarmee u het gesprek kunt openen over dit onderwerp.

Compact helpt u werk te maken van werkstress

30% van het psychisch verzuim heeft te maken met psychosociale arbeidsbelasting door pesten, (seksuele) intimidatie, agressie, discriminatie of te hoge werkdruk. Bovendien is een werknemer met een burn-out gemiddeld 279 dagen uit de roulatie: meer dan 9 maanden.

Wilt u uw beleid voor psychosociale arbeidsbelasting snel en goed geregeld hebben? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek of offerte. Compact Werkt staat in heel Nederland voor u klaar.

Waarmee kunnen wij u helpen?