Lean management in HR en verzuim

Teamcoaching

Goed samenwerken is zo makkelijk nog niet!

Maar wel essentieel om goede resultaten te bereiken. Daarom biedt Compact Werkt naast persoonlijke begeleiding en coaching, ook coaching voor teams. Teamcoaching is er op gericht om een team te helpen ontwikkelen, zelfstandiger te maken en processen te verbeteren, om zo meer resultaat te behalen. Hier hebben zowel de individuen in het team, als de hele organisatie profijt van.

Waarom teamcoaching?

Wanneer verschillende typen mensen bij elkaar gezet worden, ziet men al snel dat er groepjes gevormd worden en geroddeld wordt. Heel natuurlijk, maar het staat teamprestaties in de weg. Er is geen vertrouwen, (angst voor) conflict, geen betrokkenheid, gebrek aan verantwoordelijkheid en weinig aandacht voor resultaten.

Meestal wordt geprobeerd om de teamleden met elkaar te laten praten om begrip te creëren, maar dit heeft echter vaak niet het gewenste effect. Een neutrale partij, de teamcoach, biedt dan uitkomst. De teamcoach kan ook een team dat functioneert, nog succesvoller maken.

``Door de focus te verleggen van enkel resultaat behalen, naar vertrouwen en verantwoordelijkheid, kan een team succesvol worden.``

De voordelen van teamcoaching

Een team dat betere prestaties levert, heeft de organisatie uiteraard profijt van, maar er zijn meer voordelen die teamcoaching met zich meebrengt:

 • Meer begrip tussen teamleden
 • Heldere spelregels in het team, hoe ga je met elkaar om
 • Een veilige en respectvolle omgeving
 • Betere communicatie en samenwerking
 • Teams worden zelfstandiger en gemotiveerder
 • Effectievere vergaderingen en meetings
 • Meer werkplezier

Stoppen met wat niet (meer) werkt

Aan de hand van deze groepsresultaten wordt besproken wat de gevolgen zijn in de dagelijkse praktijk en wat voor een impact dit heeft voor het team. Dit geeft antwoord op de vraag: “waar stoppen we mee en wat komt daarvoor in de plaats?”. Op die manier wordt verspilling van menselijk kapitaal en financiën voorkomen en wordt het meest maximale uit de mens en zijn organisatie gehaald.

In een onsuccesvol team:

 • Is geen vertrouwen, teamleden kunnen zich niet kwetsbaar opstellen. Roddelen, onvrede en irritaties zorgen voor mentaal verzuim
 • Is angst voor conflicten, de goede schijn wordt opgehouden om vrede te bewaren
 • Zijn geen duidelijke afspraken waardoor iedereen wat anders doet
 • Voelt men zich niet verantwoordelijk waardoor er geen inzet en lage standaarden zijn
 • Gaat het ego en individueel gewin voor gezamenlijk resultaat

Piramidewerking

Deze genoemde punten werken als een piramide, vertrouwen is de basis, en resultaat wordt als laatste steen bovenop gelegd. Teamleads focussen zich vaak enkel op inzet en resultaten, terwijl het ontbreekt aan autonomie, respect en verantwoordelijkheid. Dit werkt niet.

In een succesvol team is aanwezig: vertrouwen, positieve conflicten, betrokkenheid, verantwoordelijkheid, respect naar elkaar; daarmee worden gezamenlijk resultaten geboekt.

Ook succesvollere teams in uw bedrijf?

Teamcoaching is geschikt voor bedrijven en teams van alle formaten. Beter samenwerken kan voor alle organisaties profijt opleveren. Graag zetten wij u en uw team en medewerkers weer in hun kracht. Wilt u meer weten? Neem contact op en dan informeren wij u graag.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Onze diensten zijn landelijk beschikbaar

Naast in ons hoofdkantoor in Leeuwarden, staan onze medewerkers landelijk klaar om u verder te helpen. Kies hiernaast een locatie.
Wij staan u graag te woord!

null