Heb ik tijdens re-integratie recht op vakantie?

Heb ik tijdens re-integratie recht op vakantie?

Heb ik tijdens re-integratie recht op vakantie? Dat is een terechte vraag. Stel u zit in een re-integratietraject en wilt een vakantie plannen, kan dat? Wat gebeurd er dan met uw re-integratieverplichtingen? Werknemers die langdurig ziek zijn, en in een re-integratietraject zitten, behouden recht op hetzelfde aantal vakantiedagen als niet zieke werknemers. Wel zijn er een aantal zaken waar u rekening mee moet houden.

  1. Wettelijke vakantiedagen: De volledige vakantieopbouw bij ziekte geldt altijd voor de wettelijke vakantiedagen. (Dat zijn 4 werkweken per jaar, bijvoorbeeld 16 dagen als u 32 uur per week werkt.)
  2. Bovenwettelijke vakantiedagen: Het kan zijn dat u ook ook deze dagen opbouwt, maar in een arbeidsovereenkomst of cao kunnen echter andere afspraken staan over eventuele opbouw van extra vakantiedagen tijdens ziekte. Dat is per bedrijf anders.
  3. Bedongen arbeid: Als een werknemer re-integreert, maar nog/al wel een deel van zijn eigen werk kan doen, worden vakantiedagen op de normale manier afgeschreven. Dit betekent dat als iemand bijvoorbeeld 40 uur per week werkte en nu nog maar 20 uur werkt, er toch vakantiedagen worden afgetrokken alsof hij 40 uur per week werkt. Dit geldt alleen voor wettelijke vakantiedagen.
``Heb je andere vragen over je re-integratie? Stel ze gerust!``

Vakantie mag re-integratie niet in de weg staan

Het doel van een re-integratietraject is zieke medewerkers weer zo snel als mogelijk in passende arbeid te laten terugkeren op de arbeidsmarkt. In de Wet Verbetering Poortwachter is duidelijk omschreven op welke momenten bepaalde acties dienen plaats te vinden of afgerond moeten zijn. De werkgever én werknemer dienen zich hiervoor in te spannen.

Waar u op moet letten is dat vakantie tijdens re-integratie (van werkgever of werknemer) nooit een geldige reden is voor het UWV om van deze termijnen af te wijken. Komt dit wel voor, dan kan dit voor het UWV reden zijn om de werkgever een loonsanctie op te leggen. Oftewel: afwezigheid door vakantie is geen excuus om niet binnen 6 weken, meestal geadviseerd door de arbeidsdeskundige, een re-integratie tweede spoortraject op te starten.

Neem tijdig contact op met belangrijke externe partijen

Vakantie is natuurlijk een belangrijk moment van ontspanning en loslaten, wat zeker belangrijk is tijdens het re-integratie. Waar u rekening mee moet houden is dat er bij een re-integratietraject noodzakelijke inspanningen en verplichtingen zijn waar u desondanks rekening mee moet houden.

Wij adviseren om tijdig een vakantie te overleggen met uw casemanager of werkgever over vakantiedagen die u wilt opnemen. Het is namelijk voor u belangrijk om te weten waar u aan toe bent.

Vragen over re-integratie?

Bent u werkgever of werknemer en wilt u meer informatie over re-integratie en vakantie? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Compact Werkt is uw specialist in (complexe) arbeidsdeskundige vraagstukken. Wij zijn voor heel Nederland de gecertificeerde specialist in het voorkomen en oplossen van verzuim.

Waarmee kunnen wij u helpen?