Wat is duurzame inzetbaarheid?

Wat is duurzame inzetbaarheid?

Werkgevers die investeren in duurzame inzetbaarheid, worden daarvoor beloond! Dit is de belofte van de Finse prof. Dr. Juhani Ilmarinen. Hij ontwikkelde het Huis van Werkvermogen. Een wetenschappelijke methode die factoren visualiseert die een werknemer nodig heeft om goed te (blijven) functioneren. Compact Werkt helpt bedrijven deze methode succesvol toe te passen en zo verloop en verzuim te verminderen.

``In een krappe arbeidsmarkt en drukke maatschappij zijn gezonde, gelukkige werknemers onmisbaar. Wij hebben vele bedrijven al laten inzien dat investeren in werknemers zichzelf ruimschoots terugverdient.``

Het huis van werkvermogen

In zijn inmiddels ruimschoots bewezen formule vergelijkt Ilmarinen het werkvermogen van een werknemer met een huis dat bestaat uit verschillende verdiepingen. Het fundament moet goed zijn, en het huis goed opgebouwd, om de inzetbaarheid op zolder te kunnen dragen. De metafoor van het Huis van Werkvermogen is als volgt opgebouwd:

Begane grond:
mentale en fysieke gezondheid, en de sociale omgeving

1e verdieping:
de juiste vaardigheden en kennis voor het werk

2e verdieping:
normen en waarden waar ruimte voor is in het bedrijf

3e verdieping:
werkinhoud en werkomstandigheden zijn passend

Buitenshuis:
0ok de sociale omgeving en maatschappij spelen mee

Deze vier verdiepingen en de omgeving kunnen bijdragen of afbreuk doen aan de inzetbaarheid en het werkvermogen van een werknemer. Is er iets mis in de constructie? Dan stort het huis in en valt de medewerker weg. Het kan zijn dat deze besluit om te vertrekken, of (langdurig) uitvalt. Daarom is investeren in duurzame inzetbaarheid een must voor alle werkgevers die personeel aan zich willen binden.

Dit zijn de voordelen van duurzame inzetbaarheid

Investeren in duurzame inzetbaarheid, verdient zich ruimschoots terug. Omdat uw werknemers een prettige werkplek ervaren en werk doen wat bij hun vaardigheden en waarden past, zult u minder uitval en verzuim ervaren.

  • Medewerkers benutten hun werkvermogen optimaal
  • Focus op duurzame inzetbaarheid en een minimaal verzuim
  • Van reactief naar proactief en preventief
  • Stimulans van talentontwikkeling
  • Lichamelijke en geestelijk vitaliteit
  • Meer grip op kosten
  • Beter binden van personeel
  • Meer bewustwording

Hoe helpt Compact Werkt u met duurzame inzetbaarheid?

Inzicht in de huidige situatie is stap 1. Dit doen we met verschillende scans die de werkomgeving en werknemer onder de loep nemen.

Een voorbeeld hiervan is de iDNA scan. Hieruit komt een zeer compleet profiel van de persoon over invloeden, persoonlijke eigenschappen, communicatie, relaties, gedrag en meer. Hierdoor kunnen we de kansen en mogelijkheden van uw personeel in kaart brengen.

Door middel van een Preventief Medisch Onderzoek (PMO) kunnen wij analyseren op welke wijze aan duurzame inzetbaarheid gewerkt kan worden. Uit deze duurzame inzetbaarheidsscan volgt een advies.

Bouwen aan het huis van werkvermogen voor duurzame inzetbaarheid

Uit de scans volgt een beeld van de situatie. Op basis hiervan brengen wij een advies uit over op welke manieren uw bedrijf aan de woonlagen van Huis van Werkvermogen kan bouwen. Bij Compact Werkt gaan we altijd uit van maatwerk, en het feit dat elk bedrijf uniek is.

Om u een beeld te geven, geven we voor elke woonlaag enkele voorbeelden van hoe hier aan gewerkt zou kunnen worden als dit nodig blijkt:

Begane grond: bied sportactiviteiten aan, gezonde lunchopties of sta-zitbureaus

1e verdieping: ontwikkel de talenten met cursussen

2e verdieping: maak ruimte in het bedrijf voor open communicatie en verbetering van persoonlijk leiderschap

3e verdieping: werk aan de stijl van leidinggeven van management en bekijk kritisch of het takenpakket bij een persoon aansluit

Buitenshuis: Bied coaching aan in het geval van blokkades in de sociale omgeving

PAGO

Compact Werkt inhuren als aannemer voor duurzame inzetbaarheid?

Wij hebben vele bedrijven al laten inzien dat investeren in werknemers zichzelf ruimschoots terugverdient. In een krappe arbeidsmarkt en drukke maatschappij zijn gezonde, gelukkige werknemers onmisbaar.

Daarom gaan wij graag vrijblijvend met u in gesprek over hoe we de huizen van uw werknemers op een duurzame manier kunnen bouwen.

Waarmee kunnen wij u helpen?

Onze diensten zijn landelijk beschikbaar

Naast in ons hoofdkantoor in Leeuwarden, staan onze medewerkers landelijk klaar om u verder te helpen. Kies hiernaast een locatie.
Wij staan u graag te woord!

null