Wat mag de taakgedelegeerde van de bedrijfsarts doen?
Ook wanneer de verzuimende medewerker contact heeft met de taakgedelegeerde, kan de medewerker verzekerd zijn van goede begeleiding. De taakgedelegeerde moet namelijk in opdracht van de bedrijfsarts werken en de benodigde aanwijzingen krijgen. Bovendien moet de bedrijfsarts beoordeeld hebben dat de gedelegeerde voldoende kennis heeft. De bedrijfsarts blijft toezicht houden en kan altijd ingrijpen. Ook moet de gedelegeerde zich aan het medisch beroepsgeheim houden.
De taakgedelegeerde neemt bijvoorbeeld de onderstaande taken op zich:
- Eerste inventarisatie van de melding: wat speelt er en welke knelpunten zijn er?
- Eenvoudig lichamelijk onderzoek, zoals een bloeddrukmeting of het aanvragen van aanvullend medisch onderzoek.
- Uitvoering van de verzuimbegeleiding en signaleren van problemen
- Uit naam van de bedrijfsarts, vragen stellen aan de medewerker
- Werkgever en werknemer helpen bij het opstellen en/of bijstellen van het plan van aanpak voor re-integratie
Kwaliteitsborging van taakdelegatie
Het is heel duidelijk vastgesteld wat de taakgedelegeerde níet mag doen. Zo mag de taakgedelegeerde geen diagnoses stellen of medisch advies geven. Dat is voorbehouden aan de bedrijfsarts. Hij of zij blijft altijd degene die medische feiten vastlegt, de probleemanalyse doet, een prognose doet of een oordeel geeft. De verzuimende medewerker moet bovendien weten dat hij/zij met een taakgedelegeerde te maken heeft en dat hij/zij de bedrijfsarts ook mag consulteren.
Toch kan de tussenkomst van een taakgedelegeerde voor alle partijen veel voordelen met zich meebrengen, doordat er gelijk actie ondernomen kan worden. In plaats van maanden wachten op de afspraak met de bedrijfsarts, kan met behulp van een gedelegeerde deze wachttijd teruggedrongen worden tot één of enkele weken.