Arbeidsomstandighedenspreekuur

Wet Verbetering Poortwachter

Zo werkt Wet Verbetering Poortwachter

Zodra een werknemer zich ziekmeldt, komt de Wet Verbetering Poortwachter (WvP) in beeld. Deze wet heeft als doel om langdurig verzuim zoveel mogelijk te verminderen. Met bepaalde mijlpalen in het verzuimproces worden zowel werkgever als werknemer gemotiveerd om actief met herstel en terugkeer naar werk bezig te blijven.

Of het nu gaat om ongecompliceerd verzuim zoals een gebroken been of complexer verzuim zoals bijvoorbeeld een burn-out, in alle gevallen is dezelfde tijdlijn met dezelfde verplichtingen van toepassing. Alleen kan de weg terug naar werk per geval natuurlijk enorm uiteenlopen.

``Met een persoonlijk afgestemd plan van aanpak wordt herstel bevorderd.``

De stappen van Wet Verbetering Poortwachter

Dag 1: Ziekmelding

Elk geval van ziekmelding, moet worden gemeld bij het UWV. Vaak maakt het bedrijf melding bij de arbodienst waar het bedrijf bij aangesloten is. Met arbodienst zijn afspraken gemaakt over het ziekmelden van werknemers.

Bij Compact Werkt sturen we op het melden van een nieuw verzuimgeval binnen 48 uur. Afhankelijk van de onderlinge afspraken tussen werkgever & arbodienst, wordt er vanuit de arbodienst (bij Compact Werkt is dit uw vaste casemanager) op korte termijn contact gezocht met de werknemer.

Kort verzuim

Elk verzuim dient zo snel mogelijk gemeld te worden bij de arbodienst. De casemanager houdt het verloop van het verzuim en de verwachting van de werknemer en werkgever hierin in de gaten. Als de verwachting is dat de werknemer vlot herstelt, zoals bij de griep, wordt in eerste instantie geen verdere actie ondernomen.

Lang verzuim

Wanneer er mogelijk sprake is van langer verzuim of het herstel niet vordert zoals verwacht, wordt er binnen 6 weken geschakeld richting een consult met de bedrijfsarts om een Probleemanalyse op te stellen. De bedrijfsarts zal dan samen met de werknemer de beperkingen in kaart brengen en nagaan of er mogelijkheden zijn ten opzichte van re-integratie.

Wanneer er sprake is van psychisch verzuim wordt er mogelijk al eerder gehandeld door Compact Werkt. Er kan dan gestuurd worden op een vertrouwelijk gesprek met POB-er of bedrijfsarts. Deze kan door middel van de inzet van een gericht onderzoek, al eerder sturen op goede ondersteuning, waardoor de kans op lang verzuim aanzienlijk afneemt.

Vervroegd WIA

Wanneer direct al duidelijk is dat de werknemer niet meer hetzelfde aantal uur zal kunnen werken (of dat loon kan verdienen), kan ook  eerder een vervroegde aanvraag voor WIA (Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen) worden ingediend. Normaal vindt dit pas plaats helemaal aan het eind van de Wet Verbetering Poortwachter.

Week 6: Probleemanalyse

Ondanks dat er in de voorgaande 6 weken al heel veel ondernomen kan zijn, is de eerste deadline in week 6: het opstellen van de probleemanalyse. Hierin wordt de basis gelegd voor de re-integratie. Wat zijn de klachten, welke beperkingen zijn er en welke mogelijkheden tot herstel? De probleemanalyse dient als basis voor het plan van aanpak. Zowel werkgever als werknemer zijn verantwoordelijk voor het naleven van de afspraken uit de analyse.

Week 8: Plan van aanpak

Wanneer de probleemanalyse is opgesteld, wordt deze de leidraad om het plan van aanpak op te stellen. Dit moet uiterlijk eind week 8 ingediend worden. Dit mag de werknemer zelf opstellen met de werkgever, of een casemanager aangewezen voor de werkgever, hier heeft het UWV een template voor.

Met een casemanager van een arbodienst in de arm, is het maken van een plan van aanpak wel een stuk makkelijker. Zij zijn immers gespecialiseerd en kennen vele activiteiten en stappen om te ondernemen die prettig en  soepele re-integratie bevorderen. Compact Werkt heeft een bewezen effectieve methode waarin een persoonlijke aanpak en op maat gemaakt plan van aanpak het herstel aanzienlijk kunnen bevorderen.

Week 16, 22, 28, 34 en 40: Voortgangsgesprekken / Evaluatie re-integratie

Elke zes weken worden de werknemer en werkgever gestimuleerd om een voortgangsgesprek met elkaar te houden. Eventuele veranderingen ten opzichte van het oorspronkelijke plan van aanpak worden in een tussentijds evaluatieformulier (bijstelling plan van aanpak) opnieuw vastgelegd. Het kan zijn dat uw arbodienst/casemanager hierin ondersteuning verleend. Zo zorgen we voor bewaking van de poortwachter, duidelijke afspraken en heldere doelen.

Het belangrijkste is natuurlijk om de werknemer actief mee te nemen met diens herstel. Zonder motivatie of zelfs tegenzin wordt herstel lastig. Een inventieve en betrokken casemanager is hierbij natuurlijk van groot belang!

Week 42: 42e weekmelding

Wanneer uw medewerker in de afgelopen maanden niet is hersteld, is de 42e-weeksmelding een belangrijke deadline. U geeft hiermee een signaal aan het UWV dat uw medewerker langdurig ziek is en misschien een WIA uitkering zal gaan krijgen.

Er kan ook sprake zijn van een 42e-weekmelding als de medewerker zich tussendoor (meermaals) korter dan vier weken beter heeft gemeld. Dit noemen we samengesteld verzuim.

Week 52: Eerstejaarsevaluatie

Wanneer de werknemer één jaar ziek is, vindt er een (eerstejaars) evaluatie plaats. Hoe is de re-integratie verlopen? Ging dit volgens plan en moeten er doelen worden bijgesteld? Ook moet na 1 jaar verzuim het re-integratiedoel (opnieuw) worden onderzocht. Door de bedrijfsarts worden de beperkingen op dat moment goed en uitvoering in kaart gebracht (Functionele mogelijkheden lijst of Inzetbaarheidsprofiel).

Wanneer er geen zicht is op spoedig herstel of er geen sprake is van ‘geen benutbare mogelijkheden’ , wordt er een arbeidsdeskundige ingeschakeld. Deze voert onderzoek uit naar de meest passende re-integratie. Hierbij zijn de volgende uitkomsten mogelijk:

  • Opbouw in eigen/aangepast werk;
  • Opbouw in ander werk bij eigen werkgever;
  • Zoeken naar ander passend werk bij andere werkgever (spoor 2);
  • Er kan ook sprake zijn van een duaal traject.

Het tweede spoor (werk buiten de organisatie) kan ook al eerder gestart worden. Compact Werkt onderzoekt vaak of deze mogelijkheid voor werknemer en werkgever mogelijk het meest gunstig is.

Wet Verbetering Poortwachter in het tweede jaar

Week 88: WIA-aanvraag

Anders dan de voorgaande punten, is dit geen deadline maar een startschot. Vanaf week 88 kan een WIA-uitkering worden aangevraagd (tot week 93) als blijkt dat de werknemer door ziekte niet meer kan werken, minder kan werken dan voorheen, of niet meer zoveel kan verdienen als voorheen.

Week 91: Eindevaluatie

Tegelijk met de WIA aanvraag wordt ook de eindevaluatie opgemaakt. Daarin wordt de stand van zaken opgemaakt: welke werkzaamheden voert de medewerker momenteel uit en voor hoeveel uur? U mag deze zelf invullen met de medewerker, of dit wordt door de casemanager gedaan.

Week 93: Aanleveren documenten

In week 93 moet de werknemer de WIA aanvraag indienen en uiterlijk 1 dag later moet de werkgever het re-integratieverslag met alle evaluaties en voortgangsgesprekken indienen bij het UWV.

De bedrijfsarts stelt een Actueel Oordeel op over de belastbaarheid van de werknemer. De werknemer geeft zelf aan of die het eens is met het oordeel of niet. De werknemer mag aangeven of die tevreden is met het verloop en de inspanning van de werkgever, u moet dit beide ondertekenen.

Week 104: Beoordeling WIA aanvraag

Het UWV heeft nu 8 weken om de aanvraag te beoordelen. Wanneer het UWV oordeelt dat het verslag administratief niet op orde is, kan er een loonsanctie volgen, waardoor de loondoorbetalingsplicht tot 52 weken kan worden verlengd. Een sterke reden om als werkgever betrokken te blijven bij de re-integratie. 

Als de verslaglegging op orde is, wordt de medewerker uitgenodigd bij de verzekeringsarts. Deze bepaalt uiteindelijk in hoeverre de werknemer nog inzetbaar is en dus wat voor uitkering de persoon kan krijgen.

Aanstellingskeuring aanvragen

Compact is uw kompas door de WVP

Of u nu werkgever of werknemer bent, met Compact Werkt als arbodienst heeft u iemand in de arm waar u op kunt vertrouwen als het gaat om arbozaken en vitaliteit. Wij zorgen dat medewerkers werk doen wat bij ze past en waar mens en bedrijf beter van worden.

Hebben we uw interesse? Neem dan zeker vrijblijvend contact op als u geïnteresseerd bent in het terugdringen van verzuim, verhogen van vitaliteit en duurzame inzetbaarheid.

Waarmee kunnen wij u helpen?